- Detaylı Bilgilendirme Sunumu için tıklayınız
- Veri Yükleme Kılavuzu için tıklayınız
- Kiosk Kullanım Kılavuzu için tıklayınız
- Web Servis Kullanım Kılavuzu için tıklayınız
Sayısal Takograf
Takograf cihazı, karayolu araçlarının hareketinin ve sürücülerinin belli çalışma sürelerinin detaylarını otomatik veya yarı otomatik olarak göstermek ve kaydetmek için karayoluyla taşımacılık yapan araçlara monte edilmesi tasarlanan kayıt cihazıdır.
Takograf cihazı;
- Araç kullanım sürelerini denetler.
- Araç hızını denetler.
- Kanunun belirttiği sınırlar içinde aracın kullanımını denetler.
- Denetlediği kayıtları hafızasında tutar.
- Hafızasındaki kayıtları grafik veya yazılı rapor olarak verir.
Sayısal takograf uygulamasının zorunlu olduğu, AETR anlaşmasına taraf ülkeler şunlardır: Almanya, Andora, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, İspanya, İtalya, Karadağ, Kazakistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Lihteştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Monako, Norveç, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya Slovenya, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Yunanistan.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 09.03.2017 tarihli 2017/KDGM-4/ST Genelgesi hükümlerince, sayısal takograflardan elde edilen tüm araç verilerinin ve sürücü kartlarından elde edilen tüm sürücü verilerinin mevzuata uygun olarak arşivlenmesi zorunludur. Bu yönetmeliğe göre;
- Sürücü kartı verileri en geç 25 günde bir indirilmeli ve kart verme otoritesine gönderilmelidir.
- Sayısal takograf araç verileri en geç 3 ayda bir indirilmeli ve ayda bir defa kart verme otoritesine gönderilmelidir.